Cultural fit,

ga voor behoud

In elke organisatie ligt het accent op bepaalde soft skills, vaak zie je deze terug in de kernwaarden. Als de soft skills van een medewerker overeenkomen met die van een organisatie dan spreken we van een 'cultural fit'. Die 'match' wordt steeds belangrijker. Enerzijds omdat het bedrijfsleven vandaag de dag groot belang hecht aan interpersoonlijk eigenschappen. Anderzijds omdat het vinden en behouden van medewerkers binnen verschillende branches een serieus probleem is.

De eis van een goede cultural fit komt niet alleen van werkgevers, maar ook van nieuwe generaties medewerkers. Zij willen een 'fit' ervaren met hun nieuwe werkgever en kijken verder dan alleen de functie-inhoud.

 

Wat is een Cultural fit?

Als we het hebben over een cultural fit dan bedoelen we daarmee de match tussen een werkgever en medewerker op basis van gedeelde drijfveren, waarden en motivatoren. Hoe beter de medewerker past bij de organisatie hoe gelukkiger hij is, hoe beter hij zal presteren en hoe duurzamer de samenwerking is.

 

 

behoud van medewerkers

Vaak hebben leidinggevenden weinig zicht op wat medewerkers écht drijft om elke dag weer naar het werk te komen. Tijdens een sollicitatiegesprek wordt vooral naar iemands leervermogen en passie gekeken: twee broodnodige skills om snel nieuwe hard skills aan te leren. Maar het niet focussen op wat iemand motiveert, en binnen welk type omgeving iemand floreert, is een gemiste kans.

Een samenwerking waarbij er geen match of wederzijds begrip is zal geen duurzame samenwerking zijn. Zorg er dus voor dat je van mensen weet wat hun motiveert en wat ze energie kost. 

Kernwaarden

Niet zo gek dus dat cultural fit een selectiecriterium is geworden bij werving van nieuwe talenten. Maar om te bepalen of er sprake is van een match is het ook nodig om een goed beeld te hebben van de kernwaarden die de cultuur van jouw organisatie typeert. Zonder een definitie van de cultuur is het bijna onmogelijk om bij medewerkers de cultural fit accuraat en consistent te meten.

Daarnaast is het belangrijk om te weten hoe je de werkomgeving kunt managen. Een medewerker kan per slot van rekeningen slechts groeien als hij daar de ruimte voor krijgt. 

Perfect match?

Wanneer een organisatiecultuur perfect bij een medewerker past, is deze in staat om het allerbeste uit het werk te halen. De medewerker is gemotiveerd en voelt zich thuis. Past de cultuur niet goed, dan kan dat een negatief effect hebben op de motivatie en werktevredenheid van een medewerker. De medewerker voelt zich niet volledig geaccepteerd en de band met collega's zal minder goed zijn. Dit zijn belangrijke elementen die medewerkerstevredenheid en productiviteit op de lange termijn bepalen.

Cultural fit én job fit

Voor het aantrekken en behouden van talenten zal de focus moeten liggen op zowel cultural fit als leerpotentieel, oftewel job fit. Een benadering die zich richt op het snel kunnen aanleren en toepassen van nieuwe vaardigheden en competenties.

 

Benieuwd hoe wij je hierbij kunnen helpen? Neem dan contact met ons.

Behoud van talent is het nieuwe recruitment

In de huidige markt zijn er legio mogelijkheden voor medewerkers waardoor de mobiliteit van medewerkers toeneemt. Dit geldt zeker voor talenten waar een tekort aan is. Het behoud van talenten verdient daarom minstens zoveel aandacht als het aantrekken van nieuwe medewerkers. Concurrenten zijn immers op zoek naar jouw beste mensen. In een tijd waarin medewerkers steeds minder loyaal zijn aan hun werkgever en concurrenten in dezelfde 'talenten vijver' vissen, is het behoud van medewerkers een flinke uitdaging.

 

 

Bezoekadres

Bergerstraat 2

6226 NA Maastricht

KvK: 58964444

Certificering/licenties

© 2018 HRMoovs B.V. | KvK 58964444 |

 

  • Instagram HRMoovs
  • Facebook HRMoovs
  • LinkedIn HRMoovs