Nicky Meertens | 

Trainee aan het woord

“De stappen uit mijn comfortzone, mij kwetsbaar opstellen en voor mezelf opkomen, voelen als een persoonlijke overwinning”


Trainee Nicky Meertens rondde onlangs het eerste deel van haar Traineeship bij Chemelot af. Van september 2018 t/m april 2019 ging zij op deze plek de confrontatie aan met persoonlijke eigenschappen als onzekerheid en conflictvermijdend gedrag. Behoorlijk uit haar comfortzone zo nu en dan, maar daardoor ook heel leerzaam en succesvol. HRMoovs begeleidde Nicky gedurende deze eerste fase.

 

Aandachtsgebieden?
“Belangrijke aandachtsgebieden die voor mij als rode draad door dit hele trainee traject lopen, zijn de cirkel van invloed, conflictvermijdend gedrag en mijn onzekerheid.  Deze drie zijn voor mij zowel in professionele als persoonlijke aard met elkaar verbonden. Ik ben nogal snel geneigd om verantwoordelijkheid te nemen. Niet alleen voor mijn eigen doen en laten, maar ook voor anderen. Door constant rekening te houden met anderen, ervaar ik veel stress. Daarom wilde ik me graag beter bewust worden van mijn cirkel van invloed en hoe hier het beste mee om te gaan. De stress die ik ervaar is geworteld in onzekerheid en dat uit zich dan weer in conflictvermijdend gedrag. Het is niet dat ik geen zelfvertrouwen heb, maar ik heb snel de neiging om mijn eigen vaardigheden te laag te waarderen. Dat maakt me onzeker. Hierdoor durf ik niet snel voor mezelf op te komen en bijvoorbeeld ‘nee’ te zeggen. Ik ben dan bang dat iemand anders boos op mij wordt.”

 

Grootste uitdaging? 

“Het meest uitdagende in de afgelopen periode vond ik om uit die comfortzone van dat conflictvermijdend gedrag te stappen. Met name het durven afstappen op mensen van wie ik ervaarde dat ze hoger staan in hiërarchie of dat ze geen interesse hebben in wat ik te zeggen heb. Ook een uitdaging vond ik de autonomie die ik had binnen mijn project. Aanvankelijk voelde het voor mij alsof ze me maar gewoon lieten zwemmen en ik het zelf moest uitzoeken. Hierdoor raakte ik enerzijds gedemotiveerd en anderzijds een beetje in paniek. Het voor mezelf opkomen en dit aankaarten, vond ik heel moeilijk en spannend.”

 

Persoonlijk succes? 

“Een absoluut succes voor mij was dat ik juist de hierboven beschreven situatie heb durven aanpakken. Ik ben met een plan naar mijn baas gestapt en heb aangegeven hoe ik de voortgang en de autonomie ervaarde en wat ik hieraan wilde doen. Eerlijk is eerlijk, ik was van tevoren misselijk van de zenuwen omdat ik mijn eigen mening en vaardigheden minderwaardig stelde aan die van hem. Nadat ik mijn zegje had gedaan, hebben we in een constructief gesprek meer richting gegeven aan mijn project (op basis van hoe hij het zag én hoe ik het zag). Deze stap uit mijn comfortzone, mij kwetsbaar opstellen maar óók dat ik voor mezelf ben opgekomen, voelt voor mij echt als een persoonlijke overwinning. Het zorgde meteen ook voor hernieuwde motivatie en een piek in mijn zelfvertrouwen.”

 

Verkregen inzichten? 

“Dat zijn er sowieso meer dan één! Het eerste inzicht dat ik mee zal nemen naar mijn volgende periode is dat ik problemen niet groter moet maken dan ze daadwerkelijk zijn. Voortaan stel ik mezelf de vraag ‘Wat is het ergste dat kan gebeuren?’ Dat helpt om het te kunnen relativeren. Daarnaast wil ik proberen om me beter bewust te zijn van situaties waarop ik wel en geen invloed heb. Het heeft geen zin om te piekeren en stressen over situaties/mensen/reacties die buiten mijn zogenaamde cirkel van invloed liggen. Bovendien moet ik dingen ook niet willen invullen voor een ander. Als iemand op een bepaalde manier iets zegt of doet, dan hoeft dat niet gelijk iets te betekenen (positief of negatief). Last but not least, de onzekerheid die ik in veel gevallen ervaar, is eigenlijk nergens op gestoeld is. Ik mag trots zijn op mezelf en mijn successen vieren.” 

 

Anders doen?
“Mijn successen vieren dus! Hoe groot of klein ze ook zijn. Op die manier wil ik voorkomen dat ik weer gedemotiveerd raak en onzeker word. Daarnaast wil ik vanaf het begin mezelf zijn en met het enthousiasme en de zekerheid die ik heb, mijn netwerk bij OCI gaan opbouwen en benaderen. Dit is soms een stap buiten mijn comfortzone, maar ik probeer de wijsheid van mijn vorige baas hierop toe te passen: ‘Grotere stappen en risico’s brengen grotere ontwikkelingen’.” 

 

 

Bezoekadres

Bergerstraat 2

6226 NA Maastricht

Postadres

Bourgondië 48

6343 DE Klimmen

Certificering/licenties

Moovation

 

Tel. 06 28751490

E-mail: info@hrmoovs.nl

© 2018 HRMoovs B.V. | KvK 58964444 |

 

KvK: 58964444

  • Instagram HRMoovs
  • Facebook HRMoovs
  • LinkedIn HRMoovs