Hoe word je gelukkiger? 4 Tips om (nog) gelukkiger te worden in je werk!

Bijgewerkt: 20 mrt 2019Hoe gelukkig ben jij? En hoe gelukkig ben je met je werk? Waar je misschien wel dagelijks mee bezig bent? Vandaag is het de Internationale dag van (werk)geluk. De Verenigde Naties heeft 20 maart uitgeroepen tot de internationale dag van het geluk. Het doel: geluk promoten als universeel doel en verlangen in het leven. Op deze dag wordt het ‘gelukkigste land ter wereld’ bekendgemaakt in het ‘World Happiness Report’. Nederland stond de afgelopen jaren in de top 10 van meest gelukkige landen.


Nederlanders blijken vaak tevreden te zijn met hun werk. Maar tevredenheid is niet hetzelfde als 'gelukkig zijn' in je werk. Het lastige aan geluk is dat het moeilijk meetbaar is wanneer iemand gelukkig is. Voor de een is geluk nu eenmaal iets anders dan voor de ander. Toch is er in zijn algemeenheid wel iets te zeggen over werkgeluk. Het schijnt namelijk dat mensen gelukkiger worden als ze in hun werk intrinsieke doelen kunnen realiseren die helpen hun basisbehoeften te vervullen.

Hierbij draait het om autonomie: je eigen keuzes kunnen maken, competentie: je talenten optimaal benutten en de sociale contacten, oftewel goed met je collega’s kunnen opschieten. Hoe meer het werk deze intrinsieke behoeften vervult, hoe meer je intrinsiek gemotiveerd raakt.


Extrinsieke motivatie

Bij extrinsieke doelen (doelen die door een ander opgelegd worden) speelt materiele beloning een belangrijke rol om gemotiveerd te raken. Onderzoeken laten zien dat het krijgen van een materiele beloning, denk bijvoorbeeld aan een bonus, voor een taak waarin iemand intrinsiek gemotiveerd is, de intrinsieke motivatie juist sterk laat afnemen.


4 Tips om (nog) gelukkiger te worden in je werk:


1. Probeer zo autonoom mogelijk te zijn Een van de belangrijkste voorwaarden voor geluk is het gevoel dat je autonoom bent: je neemt je eigen beslissingen om dingen te doen op je eigen manier. Dit is in alle functies mogelijk, niet alleen in hogere functies. Zoek naar de dingen die je zelf kunt aanpassen. Neem bijvoorbeeld extra taken op je waarvan je het idee hebt dat ze bij je passen.


2. Competentie: krijg inzicht in je talenten en benut deze Doe je de dingen waar je hart ligt? Als je doet waar je plezier in hebt kom je een stuk gemakkelijker in een flow dan wanneer je worstelt door de taken die niet bij je passen. Ken je jouw sterke punten? Ga na of jij voldoende gebruik maakt van jouw competenties. Voor welke dingen vragen jouw collega’s jou om hulp? Weten jouw collega’s en werkgever eigenlijk wel waar jij goed in bent? Zijn er taken die voor jou een moetje zijn terwijl je collega’s er de lol van inzien?


3. Zorg voor goed contact met je collega’s Het klinkt zo simpel, maar gewoon aardig doen tegen collega’s vergroot het geluksgevoel direct. Investeer in het ontwikkelen van je sociale vaardigheden. Het draait niet alleen om werk, iedereen heeft behoefte aan verbinding met andere mensen. Probeer vriendschappelijke relaties op je werk op te bouwen. Deel leuke dingen met elkaar en neem tijd voor elkaar. Maar verdiep je ook in de sterke punten van je collega’s, daarmee bouw je aan je eigen werkgeluk, maar ook dat van je collega(’s).

4. Bedenk wat het hogere doel is van je werk Je bent gelukkiger in je werk als je het gevoel hebt zinvol werk te doen en als je op een positieve manier ergens een bijdrage aan levert. Ga na wat jouw persoonlijke zingeving is en wat jij wilt bijdragen aan de organisatie. Dit hoeven geen zweverige, grote doelen te zijn.

Je werk goed doen, geen kwaadsprekerij, bijdragen aan de kwaliteit van de samenwerking. Anderen durven aanspreken, hulpvaardigheid, humor… het zijn allemaal zaken die niet vanzelf spreken maar wel van groot belang zijn voor het dagelijks welbevinden.


Wil je meer weten over wat we voor jou op het gebied van werkgeluk kunnen betekenen? Wij nodigen je graag uit voor een kop koffie.


Fijne Dag van het (werk)geluk!69 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Bezoekadres

Bergerstraat 2

6226 NA Maastricht

KvK: 58964444

Certificering/licenties

© 2018 HRMoovs B.V. | KvK 58964444 |

 

  • Instagram HRMoovs
  • Facebook HRMoovs
  • LinkedIn HRMoovs