Verandermanagement is hot!

Bijgewerkt: 6 jul 2018

Reis, trek of pendel jij?

Verandermanagement is hot! Het is steeds noodzakelijker om te veranderen, en wel snel. Waarom dat zo is? Dat kunnen we gemakkelijk te verklaren. De traditionele methoden van verandermanagement (linksom benadering) werken lang niet altijd meer. Hoewel vroeger de hiërarchische verhoudingen voor duidelijkheid en orde zorgden, worden medewerkers vandaag de dag graag meegenomen in het veranderproces (rechtsom benadering). Om zo samen te ontdekken wat veranderd moet worden, welke rol zij in deze verandering hebben en hoe deze verandering borgt binnen de organisatie.Linksom veranderen

In het industriële tijdperk waren er voornamelijk hiërarchische verhoudingen. Zodra de leider vond dat er iets moest veranderen in de structuur of middelen waarmee het bedrijf werkte, dan bewoog de werkvloer relatief makkelijk mee. Dit noemen we linksom veranderen: eerst een goed idee, dan een goed doordacht implementatieplan.

Deze manier van veranderen wordt anno 2018 niet vaak meer gebruikt. De aanpak is nog steeds prima te hanteren voor relatief eenvoudige veranderopgaven - mits het goed doordacht is en gecommuniceerd wordt. Echter zijn de vraagstukken van nu vaak meer dynamisch van aard en zijn oplossingen niet zo simpel te vinden.


Rechtsom veranderen

Als je kiest voor de linksom benadering, schakel je een deel van het denkende vermogen van een organisatie uit. Juist de diversiteit in denken - zelfs over de grenzen van de organisatie heen - heb je hard nodig om verandering te realiseren. Hip gezegd: het 'out of the box' denken. Zo creëer je een leeromgeving waarin je mensen vanaf het begin bij het veranderproces betrekt, om zo samen te ontdekken wat er veranderd moet worden, welke rol jij in deze verandering hebt en hoe je deze verandering borgt binnen je organisatie.


Reizen, Trekken of Pendelen?

Het model van collega’s Marco de Witte en Jan Jonker maakt inzichtelijk dat het aan de ene kant gaat om het ‘waarom’ en het ‘wat’ van de verandering – het veranderidee. Aan de andere kant staan het ‘hoe’ van de verandering en natuurlijk ‘wie’ centraal: de mensen om wie het gaat. De Witte en Jonker vergelijken ‘linksom’ en ‘rechtsom’ veranderen met het verschil tussen reizen en trekken. Neem je vakantie als voorbeeld: is deze zorgvuldig geplant en volg je een bepaalde route die vooraf goed doordacht en gepland is, dan spreek je van ‘reizen’ (volgens de Witte en Jonker). Bij trekken zie je wel wat er op je pad komt, je hebt één doel voor ogen, ‘je wilt naar de zon’. Je vertrouwt er dan op dat de mensen die je onderweg tegenkomt, jou een stap verder brengen.

Je kunt reizen en trekken ook combineren door te pendelen. Pendelen geeft je de mogelijkheid om het bestaande te eren, en tegelijk ruimte te geven aan andere manieren van samenwerken. Het is een combinatie van het avontuur aangaan en de veiligheid van een plan.


Hoe neem jij je mensen mee in een veranderproces? Reis, trek of pendel jij? Of kom je er nog niet helemaal uit wat het beste bij jou en je organisatie past? Wij denken graag met je mee!

489 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Bezoekadres

Bergerstraat 2

6226 NA Maastricht

KvK: 58964444

Certificering/licenties

© 2018 HRMoovs B.V. | KvK 58964444 |

 

  • Instagram HRMoovs
  • Facebook HRMoovs
  • LinkedIn HRMoovs